Twintig miljoen voor internationale positie filmsector

Twintig miljoen voor internationale positie filmsector

Op initiatief van de D66-fractie is in de Rijksbegroting 2014 20 miljoen euro gemarkeerd voor de Nederlandse filmindustrie. Het Kabinet is bereid hieruit een stimuleringsmaatregel te bekostigen die moet zorgen dat Nederland aantrekkelijk wordt als productieland. Dit blijkt uit het antwoord op de motie Bergkamp/Monasch van 3 juli 2013.

Staatssecretaris Weekers (Financiën), minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Kamp (Economische Zaken) erkennen dat een filmspecifieke maatregel een oplossing biedt voor het ongelijke speelveld tussen de Nederlandse filmindustrie en die in een groot aantal andere landen in Europa. Het bestaande instrumentarium van het ministerie van Economische Zaken biedt geen oplossing voor de problemen waar de sector mee kampt.

Concurrentiepositie al langer onder druk
Door het ontbreken van film-specifieke stimuleringsmaatregelen met bestedingseisen trekt Nederland geen internationale producties aan. Ook zijn Nederlandse producenten genoodzaakt vaker in het buitenland hun films te draaien en af te werken. Tussen 2010 en 2012 steeg de besteding van productiegeld voor Nederlandse speelfilms in het buitenland van € 12,6 miljoen naar € 20,5 miljoen. Tevens vond 50 procent van de postproductie voor Nederlandse speelfilms buiten Nederland plaats. Tegenover een gemiddelde groei in Europa van 11,5 procent sinds 1998 staat een afname van de werkgelegenheid in Nederland van 16,7 procent.

Bron
Nederlands Filmfonds: Stimulans van € 20 miljoen voor herstel internationale concurrentiepositie Nederlandse filmindustrie.

Did you find this information useful?
0